آنژیوگرافی قلب (رگ نگاری) به عملیاتی گفته می شود که طی آن از اشعه ایکس برای تصویربرداری و بررسی وضعیت عروق کرونری قلب استفاده می شود. آنژیو بعد از سکته قلبی به متخصص قلب کمک می کند تا بفهمد که آیا شریان های قلب دچار گرفتگی شده اند یا خیر؟
آنژیوگرافی قلب یک روش درمانی برای بیماری های قلبی نیست، بلکه این روش یک روش برای مشخص کردن تعداد و اندازه گرفتگی عروق کرونر قلب است. در واقع آنژیو بعد از سکته قلبی بهترین شیوه برای مشخص کردن مشکلات شریان های قلبی است.
آنژیو بعد از سکته قلبی در صورتی که در دقایق یا ساعات اولیه بعد از حمله قبلی انجام شود؛ احتمال رخ دادن عوارض خطرناک سکته قلبی مانند نارسایی قلبی، ایست قلبی و مرگ را کاهش داده و باعث افزایش شانس زندگی بعد از سکته قلبی می شود.
به دلیل مهم بودن این موضوع ما در این مقاله از دکتر با من قصد داریم درباره آنژیوگرافی بعد از سکته قلبی و آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی صحبت کنیم.
بیماری که دچار سکته قلبی شده است؛ مستقیما به بخش آنژیوگرافی قلب انتقال داده می شوند. در صورتی که بیمار نیاز به درمان فوری داشته باشد ممکن است پزشک انجام آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی به صورت همزمان تجویز کند.
برای انجام عمل آنژیوپلاستی قلب؛ از یک استنت برای بازنگه داشتن رگ استفاده می شود و گردش خون را با استفاده از یک بالون کوچک بادی افزایش می دهند.
آنژیو بعد از سکته قلبی در حالات زیر تجویز می شود:
آنژیوگرافی در صورتی که بیمار مشکوک به بیماری قلبی عروقی باشد انجام می شود. از جمله دلایل انجام آنژیوگرافی قلب عبارتند از:
ممکن است پزشک به جای آنژیوگرافی قلب، سی تی آنژیوگرافی را تجویز کند. البته در حال حاضر این روش رواج چندانی ندارد اما به احتمال زیاد در آینده استفاده از آن افزایش پیدا کند.
این روش یکی روش مدرن و غیر تهاجمی است که بیمار در یک اسکنر سه بعدی دراز کشیده، پس از تزریق وریدی نوعی رنگ به بازوی بیمار، بیمار به آرامی وارد اسکنر می شود، این دستگاه با چرخش سریع از اطراف بدن بیمار عکس می گیرد. در طی انجام این کار از بیمار خواسته می شود که به مدت چند ثانیه نفس خود را حبس کند و سعی کند حرکتی نداشته باشد.
نتیجه این روش دریافت یک تصویر سه بعدی از عروق کرونر بیمار است؛ البته جزئیات تصاویر این روش نسبت به آنژیوگرافی عادی کیفیت کمتری دارند.
از سی تی آنژیوگرافی اصولا برای غربالگری و تشخیص کلی بیماری استفاده می شود. به عنوان مثال چنانچه فردی با شکایت از درد قفسه سینه به بیمارستان مراجعه کند اما دلیل آن مشخص نباشد، از این روش برای تایید یا عدم تایید احتمال بیماری عروق کرونر استفاده می شود. در صورتی که نتایج تصاویر نشان از بیماری عروق کرونر باشد؛ آنژیگرافی عادی یا آنژیوپلاستی قلب برای بیمار تجویز می شود.
انجام آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی؛ شانس زندگی بعد از سکته قلبی را افزایش می دهد. این روش برای بهبود جریان خون به قلب بسیار موثر است. هر چه این روش زودتر انجام شود؛ آسیب کمتری به بافت قلب وارد می شود. آنژیوپلاستی قلب همچنین باعث تسکین درد قفسه سینه می شود و از بروز تنگی نفس و سایر علائم حمله قلبی جلوگیری می کند.
انجام آنژیوپلاستی قلب احتمال نیاز جراحی های تهاجمی تر مانند جراحی بای پس را کاهش می دهد، همچنین این روش درمانی احتمال سکته قلبی مجدد را نیز کاهش می دهد. لازم است این نکته را خاطر نشان کنیم که آنژیوپلاستی بعد از سکته قلبی باعث افزایش طول عمر بعد از سکته قلبی نیز می شود.
هر گونه عمل جراحی و مداخله درمانی، عوارض مختص به خود را دارند که آنژیو بعد از سکته قلبی نیز از این قاعده مستثنی نیست. از جمله عوارض این روش عبارتند از:
در واقع آنژیوگرافی قلب یک روش درمانی نیست بلکه یک روش تشخیصی است. در این روش وضعیت شریان های قلب تشخیص داده می شود و پزشک متخصص قلب و عروق می تواند بهترین روش درمانی برای بیماری قلبی عروقی را انتخاب کند. از جمله مزایای آنژیوگرافی قلب عبارتند از:
برای انجام این عمل اصولا بیمار ابتدا تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد. سپس برشی کوچک در بازو یا کشاله ران بیمار ایجاد می شود؛ سپس کاتتر مخصوصی که در انتهای آن یک بالون بادی کوچک دارد وارد شریان می شود. پزشک با استفاده از پرتو ایکس، ویدئو و رنگ های مخصوص این لوله را به عروق کرونر مسدود شده هدایت می کند.
وقتی که بالن در موقعیت مناسب قرار گرفت، باد می شود تا رگی که دچار گرفتگی شده است، گشاد شود و پلاک چربی را به دیواره رگ فشار دهد و در نهایت آنژیوپلاستی باعث باز شدن شریان ها و بهبود جریان خون به قلب می شود.
ممکن است کاتتر به توری فولادی ضد زنگی به نام استنت مجهز باشد که از آن برای باز نگه داشتن عروق استفاده می شود.
همان طور که گفته شد آنژیو بعد از سکته قلبی یک روش تشخیصی برای بیماری های قلبی است نه روش درمانی! اما انجام آنژیوپلاستی قلب در ساعات اولیه سکته قلبی می تواند از بروز عوارض خطرناک مانند ایست قلبی و مرگ جلوگیری کند و باعث افزایش شانس زندگی بعد از سکته قلبی شود.
چنانچه به دنبال بهترین متخصص قلب برای تشخیص نوع بیماری قلبی عروقی خود هستید، می توانید به بانک اطلاعاتی پزشکان قلب و عروق دکتر با من مراجعه کنید و اقدام به دریافت اینترنتی نوبت از متخصص قلب و عروق کنید.