مطمئنا تاکنون بارها اصطلاح جراحی قلب باز به گوشتان خورده است؛ شاید کمی از نظرتان ترسناک باشد! این عمل یکی از قدیمی ترین روش های جراحی برای کنترل و درمان بیمارهای قلب است. ما در این مقاله از دکتر با من قصد داریم درباره این نوع جراحی قلب صحبت کنیم، با ما همراه باشید.
عمل قلب باز به روش بازکردن قفسه سینه به منظور دسترسی به قلب توسط جراحان قلب گفته می شود. پس این تصور غلط که در این نوع جراحی قلب شکافته و باز می شود کاملا اشتباه است.
این نوع جراحی یکی از جراحی های سنگین قلب است و نیاز به اقدامات خاصی برای قبل و بعد از عمل است.
در واقع این نوع عمل جراحی در صورت ایجاد عارضه در عضله قلب، شریان ها و دریچه های قلب ممکن است تجویز شود.
انواع روش های جراحی قلب باز عبارتند از:
در این روش دستگاه بای پس قلب – ریه به قلب متصل می شود و به طور موقت این دو عضو را در اختیار می گیرد. در حالی که این دستگاه خون را از قلب دور می کند اما خون را در سایر اندام های بدن به گردش می آورد. سپس پزشک قلبی که جریان خون ندارد و نمی تپد را عمل می کند. پس از اتمام جراحی، دستگاه قطع شده و قلب مجددا شروع به کار می کند.
جراحی بای پس خارج از پمپ یا جراحی قلب تپنده به این صورت است که قلب به تپش خود ادامه می دهد. از این روش جراحی برای جراحی بای پس عروق کرونر استفاده می شود.
همانطور که گفتیم این جراحی یک عمل بسیار سخت و پیچیده است و در تنها در صورتی که بیماری خیلی حاد باشد تجویز می شود. از جمله رایج ترین مواردی که براساس آنها این عمل قلب انجام می شود عبارتند از:
از جمله مزایای این عمل جراحی عبارتند از:
این عمل جراحی نیز مانند سایر جراحی های دیگر دارای عوارض مختص به خود است که در صورتی که توسط بهترین جراح قلب و عروق انجام شود میزان عوارض و خطرات آن به حداقل می رسد. از جمله رایج ترین عوارض عمل قلب باز عبارتند از:
از جمله معایب این عمل جراحی عبارتند از:
توجه به اقدامات قبل از هر نوع جراحی بسیار مهم است که البته اهمیت این موضوع در عمل قلب باز بسیار بسیار بیشتر است؛ زیرا این عمل در زمره جراحی های سنگین قرار دارد. از جمله اقداماتی که باید قبل از این عمل جراحی انجام دهید عبارتند از:
پس از به هوش اومدن، بیمار دو یا سه لوله متصل به قفسه سینه خود را خواهد دید. این لوله ها به منظور تخلیه مایع از نواحی اطراف قلب تعبیه شده اند.
ممکن است خطوط داخل وریدی در بازو برای تامین مایعات و کاتتر در مثانه برای خروج ادرار نیز متصل باشد.
همچنین بیمار به دستگاه هایی متصل است که نظارت قلب بیمار را بر عهده دارند.
پس از عمل جراحی قلب باز ممکن است این موارد را بیمار تجربه کند:
معمولا بیمار در اولین شب در بخش مراقبت های ویژه (ICU) نگهداری می شود، سپس به مدت 3 تا 7 روز در بخش می ماند.
چنانچه این موارد را تجربه کردید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید:
از جمله اقدامات بعد از عمل جراحی قلب باز عبارتند از:
همچنین نیاز است که به طور مرتب محل برش را از نظر بروز علائم عفونت برسی کنید که عبارتند از:
ممکن است پس از عمل قلب باز دچار بی خوابی یا اختلالات خواب شوید. اما بیمار باید تا حد امکان استراحت کند. برای داشتن خواب بهتر موارد زیر را انجام دهید:
اصولا بیمارانی که تحت عمل قلب باز قرار گرفته اند با شرکت در برنامه های توانبخشی می توانند به نتایج بسیار خوبی دست پیدا کنند. این کار اصولا به صورت سرپایی و با چندین بار ویزیت در طول هفته انجام می شود. برنامه توانبخشی بعد از عمل جراحی قلب باز شامل ورزش، کاهش عوامل خطرزا و مقابله با استرس، افسردگی و اضطراب است.
داشتن یک رژیم غذایی سالم بعد از عمل قلب می تواند کمک شایانی به بهبودی سریعتر بیمار کند. یک رژیم غذایی سالم برای قلب شما شامل:
برای انجام این جراحی نیاز است که یک تیم پزشکی که در کنار هم باشند که این تیم شامل موارد زیر است:
این عمل جراحی یکی از جراحی های گران قیمت است که در کشور ما هزینه عمل قلب باز در سال 1401 حدود 50 تا 80 میلیون تومان اعلام شده است. که این هزینه ها در صورت داشتن بیمه و انجام عمل در بیمارستان های دولتی می تواند کمتر باشد.