ریزش موی هورمونی در مردان و زنان در اثر اختلالات هورمونی رخ می دهد. هورمون ها متشکل از مواد شیمیایی و استروئیدی هستند که توسط غده های درون ریز تولید می شوند. در صورتی که تعادل بین هورمون ها به هم بخورد، ریزش مو هورمونی را تجربه خواهیم کرد.
ما در این مقاله قصد داریم درباره ریزش موی هورمونی و روش های درمان ریزش مو هورمونی صحبت کنیم.
هورمون ها نقش بسزایی در رشد موها و سلامت آنها دارند. از جمله هورمون های تاثیرگذار بر روی پوست و مو؛ هورمون های استروژن، پروژسترون و تستوسترون هستند. در صورتی که این هورمون های جنسی مردانه و زنانه به حد کافی تولید شوند می توانند باعث رشد مناسب موها شوند. اما در صورت هر گونه اختلالی در این هورمون های جنسی مشکلاتی مانند ریزش در موها را تجربه خواهیم کرد؛ که به آن ریزش موی هورمونی گفته می شود.
هورمون ها نوعی پیام رسان پروتئین هستند که در یک قسمت از بدن ساخته می شوند و در قسمت دیگری از بدن تاثیر می گذارند. بدن ما بیش از صدها نوع مختلف هورمون تولید می کند. این هورمون ها مواردی مانند رشد مو، اشتها، حالات روحی، تعادل مایعات بدن، میل جنسی و باروری را تنظیم می کنند. اما چرا دچار ریزش موی هورمونی می شویم؟ در ادامه به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت.
بدن بانوان مقدار کمی هورمون تستوسترون تولید می کند که قبل از یائسگی، توسط مقادیر زیاد هورمون استروژن متعادل می شود. با نزدیک شدن به سن یائسگی تولید هورمون استروژن کم می شود که همین موضوع باعث می شود که تاثیرات تستوسترون افزایش پیدا کند.
در فولیکول های مو، تستوسترون به هورمون قوی تری به اسم دی هیدرو تستوسترون تبدیل می شود که این هومورن باعث غیرفعال کردن فولیکول های مو و در نهایت نازک شدن و ریزش مو می شود.
تنبلی تخمدان عارضه ای شایع در میان بانوان است که باعث ایجاد کیست های کوچک در تخمدان می شود. علت سندروم تخمدان پلی کیستیک تا به امروز به خوبی مشخص نشده است اما این عارضه می تواند باعث عدم تعادل هورمونی و تولید بیش از حد تستوسترون توسط تخمدان شود.
تولید بیش از حد تستوسترون عوارضی مانند چربی پوست، رشد موی زائد در صورت، ایجاد آکنه و نازک شدن پوست سر، ریزش مو و … را در پی دارد.
هورمون تیروئید تقریبا اکثر فرایندهای بدن را پردازش و تنظیم می کند که موها نیز از این قاعده مستثنی نیستتند. تولید مقدار کم تیروئید می تواند باعث خشکی و نازک شدن موها و ریزش مو شود.
یکی از دلایل ریزش موی هورمونی زنانه بارداری است. اکثر بانوان ریزش موی شدید پس از زایمان را به دلیل کاهش ناگهانی فاکتورهای رشد و هورمون ها را تجربه می کنند.
اینکه استرس آسیب های زیادی به بدن وارد می کند بر هیچ کس پوشیده نیست، اما رابطه استرس و ریزش مو چیست؟ استرس شدید باعث بر هم خوردن تعادل هورمون های بدن می شود که همین اتفاق باعث ایجاد اختلال در چرخه طبیعی مو و عارضه ریزش مو می شود.
موها نماد زیبایی در زنان هستند و در صورتی که بانوان دچار کم پشتی یا ریزش مو شوند، اعتماد به نفسشان بسیار پایین می آید. دلایل ریزش موی زنان بسیار متفاوت اند، اما این عارضه اصولا پس از یائسگی رخ می دهد، بنابراین تغییرات هورمونی مهم ترین دلیل ریزش موی زنان می تواند باشد.
از جمله علت های ریزش مو هورمونی در زنان عبارتند از:
اصولا زنان در دوران بارداری رشد موی خوب و پرپشت شدن تارهای مویی را تجربه می کنند. بارداری باعث می شود که تعداد فولکیول های موی بیشتری رشد کنند و باعث پرپشت شدن موها می شود.
تولید مقادیر بالای هورمون های استرادیول و پروژسترون در دوران بارداری باعث تغذیه مناسب موها و پیشگیری از ریزش مو می شود.
اما پس از گذشت 3 ماه از زایمان هورمون ها به حالت قبل باز می گیرند و باعث ایجاد عارضه ریزش مو در زنان می شود. البته ریزش موی هورمونی بعد از زایمان امری عادی است و زنان پس از گذشت مدت زمانی رشد مجدد موها را تجربه خواهند کرد، هر چند این فرایند ممکن است کمی آهسته و طولانی مدت باشد.
با رسیدن به سن یائسگی و افت تولید هورمون های پروژسترون و استرادیول علاوه بر گرگرفتگی و تعریف شبانه علائمی مثل ریزش مو نیز در اکثر بانوان مشاهده می شود.
ریزش مو در یائسگی نیز مانند ریزش مو پس از زایمان با تغییرات هورمونی ارتباط مستقیم دارد.
اصلی ترین دلیل ریزش موی هورمونی در مردان؛ افزایش هورمون دی هیدروتستوترون در بدن است. این نوع ریزش موی مردانه بیشتر در سنین 25 الی 33 سال و بالای 50 سال مشاهده می شود، البته امکان افزایش هورمون دی هیدروتستوترون (DHT) در هر سنی وجود دارد.
هورمون تستوسترون یک هورمون مردانه است که باعث تفاوت بین مردان و زنان می شود. ویژگی های مردانه مانند صدای بم، قدرت عضلات، ریش صورت و … به دلیل ترشح همین هورمون در بدن مردان به نسبت زنان است.
هورمون تستوسترون به تنهایی باعث ریزش مو هورمونی مردان نمی شود بلکه آنزیمی در بدن آن را تبدیل به هورمون مخربی به نام دی هیدروتستوسترون می کند که همین ماده مخرب باعث نازک شدن موی سر و ریزش موی مردان می شود.
با اینکه ریزش مو هورمونی در اکثر مواقع اجتناب ناپذیر است و پس از گذشت مدت زمانی رشد مجدد مو اتفاق می افتد. اما با کمک برخی روش ها می توان از پیشرفت ریزش مو جلوگیری کرد و با بهره گیری از این روش های درمانی رشد سریعتر موها را امکان پذیر کرد. از جمله روش های درمان ریزش موی هورمونی عبارتند از:
دکتر با من مرجع تخصصی پوست و مو؛ با مجموعه ای از بهترین پزشکان متخصص پوست و مو برای پاسخ به تمامی سوالات شما در زمینه ریزش مو، خشکی مو، چربی مو و هر گونه مشکلات مربوط به پوست و مو در خدمت هموطنان خود در سراسر این کره خاکی است.
دلایل ریزش مو در زنان و مردان عواملی مثل استرس، رطوبت، استفاده از مواد و داروهای شیمایی و همچنین اختلالات هومورنی می تواند باشد. ما در این مقاله سعی کردیم به صورت مفصل درباره ریزش مو هورمونی مردانه و زنانه و روش های درمان ریزش مو هورمونی به تفکیک صحبت کردیم.
چنانچه تصور می کنید که دلیل ریزش موی شما اختلالات هورمونی است، می توانید با متخصصین پوست و مو دکتر با من درباره روش های درمان ریزش موی هورمونی مشورت بگیرید.